sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Onsenissa



Näissä maisemissa kävin kylpemässä kesälomalla kolmeen kertaan. Paikka oli pieni onsen, kylpylä, järven rannalla. Siellä oli vain yksi allas, joka oli ulkotiloista. Harvoin ketään muita asiakkaita ja näkymä vuorten keskellä sijaitsevalle järvelle! Eilen kävin taas onsenissa, mutta koska useimmissa kylpylöissä ei voi kuvata, ovat kuvat siis kesältä. Usein kyllä onsenissa harmittelen valokuvaamisen mahdottomuutta! Ne ovat usein niin kovin kauniita paikkoja. Filmille haluaisin myös ikuistaa kaikenikäiset naiset ja tytöt, jotka altaiden reunalla istuskelevat ja juttelevat niin rentoutuneen näköisinä.

Japanilaisista onseneista en millään haluaisi luopua sitten parin kuukauden päästä, kun matkustan Suomeen. Ikävöin edelleenkin saunaa silloin tällöin, mutta kuumasta kylvystä omassa kylpyammeessa ja sitten yleisistä kylpypaikoista sekä luonnon veden voimin toimivista onsen-kylpylöistä on tullut minulle paikkoja, jossa todella rentoutuu.

Vesi onseneissa on kuumaa, yleensä vähintään 40-asteista. Naisille ja miehille on omat puolensa ja kylpylässä ollaan aina alasti. Ennen kylpyyn menoa peseydytään hyvin puhtaaksi varpaista päälakeen asti. Kylvyssä ei uida, vaan istuskellaan kaikessa rauhassa.

Annetaan lihasjännitysten raueta. Nautitaan. Rentoudutaan.

Eniten pidän näistä vanhoista paikoista. Niissä voisin istuskella loputtomiin. Ensin kuumassa kylvyssä. Sitten altaan reunalla vuori-ilmaa hengittäen. Ja taas kuumassa vedessä.

Modernimmissa paikoista löytyy esimerkiksi sähkökylpyjä [vedessä istuskellessa voi nauttia (?) sähköiskuista] ja saunoja, joissa on telkkari. Saunat tuntuvat yleisesti ottaen suomalaisittan joko vilpoisilta tai kuivilta. Jos kiuaskin on suomalainen, löytyy usein kyltti, ettei vettä saa heittää. Yhdestä paikasta löysin kuitenkin "finrando-sauna":n, eli suomalaisen saunan. Sielläkään ei saanut heittää vettä, mutta aika ajoin saunan valaistus himmeni, kiukaan ylle syttyivät spotti-valot ja katosta suihkutettiin hieman vettä kiukaalle. Siellä olisin voinut viettää tuntikausia... kerrankin kunnon sauna! Samalla kun voivottelen huonoja saunoja, mietin kyllä jo, että kuinka vilpoisilta mahtavatkaan tuntua suomalaiset porealtaat näiden kuumien kylpyjen jälkeen?

3 kommenttia:

Anniina kirjoitti...

Noita kuvia kun katselee niin sielu lepää. Voin niiiiin hyvin kuvitella sen tunnelman noissa paikoissa. Jo värit itsessään ovat ihanan seesteiset.
Joko oot niin pian tulossa Suomeen? Ihan lopullisestiko?

Anonyymi kirjoitti...

Odotan innolla, että pääsisin taas kokeilemaan pitkästä pitkästä aikaa onsenin ihanuuden. Itse en välitä niin saunasta, mutta ulkomailla siihen tulee jokin kumma kaipuu. Onsen on pieni saunankorvike suomalaiselle. :) Ulkoaltaassa en ole kuitenkaan vielä päässyt käymään, ja haaveilenkin istahtavani sellaiseen jossain rauhallisen luonnon keskellä sitten vaihtojakson aikana.. :]

Tiina Tee. kirjoitti...

anniina: joo, olen ollut täällä jo vuoden ja 7 kk.. Tämä blogi tuli kuvioihin vasta paljon myöhemmin :) Mutta pian se kyllä jo on! Ja olet oikeassa, väritkin ovat yleensä ihanan seesteisiä.. niistä telkkareista en kyllä oikein tykkää, koska mielestäni ne vievät sen rauhan ja kaiken tiehensä!

riisa: ulkoaltaat ovat aivan parhaita! En oikein pidä onseneista, jossa ei jonkinlaista ulkoallasta olisi, koska happi tuntuu loppuvan niin pian...