keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Kurkistus kylpyhuoneeseen


Tähän kesti hetkisen tottua: lähes kaikista pesutiloista löytyy täällä peili. No, omani onneksi ei ole kovin kirkas, koska suihkuvesi saa sen heti likaantumaan. Tämä kuva on otettu viikko sen jälkeen, kun tein suursiivouksen ja hinkkasin myös tuon peilin puhtaaksi. Niinpä kotona ei tarvitse itseään pesun aikana kovasti peilistä katsella, mutta yleisissä paikoissa yleensä kyllä. Nykyään siihen on jo tottunut, mutta aluksi se vähän tuntui oudolta.

Viime yönä näin unta uudesta Suomen kodista. Tosiasiassa sellaista ei vielä ole. Pääkaupunkiseudulta ei opiskelijabudjetilla ole helppo löytää omaa kotia. Mutta unessa oli iso koti, tosin täynnä entisen asukkaan tavaroita. Mistähän se sitten tuli? Ehkä alitajuntaan vaikutti se, että tähän kotiin tullessani en juurikaan sisustukseen itse päässyt vaikuttamaan. Se ei tosin haitannut, olen kiitollinen siitä, että olen saanut tämän kodin melkein kahdeksi vuodeksi kalustettuna käyttööni.

Ajattelin päästää teidät kurkistusmatkalle kotiini. Räpsin jo iloisesti monta kuvaakin, mutta koska kaikesta tuntuisi olevan niin paljon kerrottavaa, taidan säästää osan myöhemmäksi! Niinpä tänään esittelyssä eräs varmaan tärkeimmistä huoneista japanilaisessa asunnossa: kylpyhuone. Asunto ilman kylpyammetta on Japanissa varmasti paljon harvinaisempi kuin asunto ilman saunaa Suomessa...




Japanilaiset käyvät ofurossa eli kylvyssä joka ilta. Kylpyvesi on kuumaa, noin neljäkymmentä asteista tai vähän yli. Minun omani on vaaleanpunainen ja sehän sopiikin vallan passelisti. Omaani valutetaan ensin vesi kraanasta ja jos lämpötila ei ole aivan halutunlainen, voi vettä nappia painamalla viilentää tai lämmittää vähän lisää. Uudemmissa malleissa myös veden saa valutettua ofuroon nappia painamalla - se tulee siis kylpyammeeseen sen sisäsivussa olevasta reiästä. Eräällä tutulla perheellä ofuro-ääni ilmoittaa keittiössä, kun kylpyamme on täyttynyt ja vesi sopivan lämpöistä.


Ofuro ei ole peseytymistä varten. Niinpä ennen sinne menoa on tarpeen peseytyä huolella. Ylimmässä kuvassa ofuroni on puoliksi peitetty levyllä, jonka tarkoitus on pitää vettä lämpimänä ja estää pesuveden joutuminen kylpyveteen. Ehkäpä tästä johtuen suihkut ovat yleensä hyvin matalalla ja peseytyminen tapahtuukin tuon sinisen pallin kaltaisella tuolilla istuen! Kauhalla voi kauhoa halutessaan vettä kylpyammeesta ja myös pesuvati näkyy yleensä olevan peseytymisen apuvälineenä...

Jokailtainen kylpyammeen täyttö tuntuu suomalaisittain melkoiselta veden tuhlaukselta, mutta eräs japanilainen oli sitä mieltä, että he ovat oikeastaan hyvin ympäristöystävällisiä kylpyjensä kanssa: koko perhe nimittäin kylpee samassa vedessä! Minäkin olen kerran yöpynyt japanilaisessa perheessä ja pääsyt osalliseksi yhteiskylvystä. Kaikki eivät siis tunge samaan aikaan kylpyyn, vaan siellä käydään vuorotellen. Ensin kävi isä, sitten toinen perheen tytöistä. Sitten oli minun vuoroni ja jälkeeni tulivat perheen toinen tytär. Lopuksi sitten äiti.

7 kommenttia:

Malla kirjoitti...

Kiitos tästä kirjoituksesta! On ihana oppia tuntemaan paremmin japanilaista kulttuuria ja sen tapoja näin suomalaisen kertomana. Vaaleanpunainen väri tekee kylpyammeestasi niin herttaisen ja sympaattisen näköisen.

Johanna kirjoitti...

Olen samaa mieltä mallan kanssa, kaikesta. Siis on ihana oppia kaikkea uutta eri maista. On varmaan hienoa asua siellä.. :)

17 neliötä kirjoitti...

Onpa mielenkiintoista! Kiva kuulla ja innolla odotan jatkoa :) Irlannissa yksi kämppiksistäni oli japanilainen, ja hän sanoi siellä päin veden olevan kallista...voisiko yhteiskylvyt johtua siitä?

Anniina kirjoitti...

Juuri nuo erilaiset, joskus jopa itsestä oudoilta tuntuvat asiat tekevät muista kulttuureista niiiin kiinnostavia! Japanin-kuumeeni nousee edelleen, kiitos näiden postausten :)

Marja kirjoitti...

Jännittävän erilaisia tapoja!

Ja täällä kanssa yksi ihailee vaaleanpunaista ammettasi.

Anniina kirjoitti...

Ai niin, piti kysyä josko saisin linkittää sinut :) blogisi kiinnostaa!

Tiina Tee. kirjoitti...

Malla ja Johanna, olkaapa hyvät! Itse tulee otettua monet asiat jo kovin itsestäänselvyyksinä ja onkin mukava hetkeksi pysähtyä ajattelemaan arjen kivoja pieniä puolia... Yrittää tajuta vähän niiden arvosta jo nyt täällä, ennen kuin ne menettää. Toissapäivänä särki päätä, taisivat olla lihakset jumissa. Sain ne kuumassa kylvyssä rentoutumaan ja mietin, että mitä sitten teenkään Suomessa?

17 neliötä: Tuo tapa on kyllä ollut jo olemassa kai kovin kauan, joten en tiedä, onko veden hinnalla merkitystä asiaan.. Ja minusta eivät ole kovin säästeliäitä kun kaikki pesevät kuitenkin itsensä oikein todella huolella ennen kylpyyn menoa, kyllähän siinäkin vettä kuluu! Mutta mielenkiintoista, en oo ees osannut verrata veden hintaa Suomessa vallitseviin hintoihin, kun Suomessa vesi kuului vuokraani.

Anniina: minustakin toiset kulttuurit ovat kyllä mielenkiintoisia ja kirjanmerkeistäni löytyy monia nimenomaan ulkosuomalaisten blogeja! Ja tietenkin saat linkittää blogini, kiitos vaan.

Ilona: Eikö olekin ihana! Sen haluaisin viedä mukanani Suomeen.